неділю, 2 жовтня 2016 р.

Гігієна харчування.



Гігієна харчування.
Структура харчових речовин та їх співвідношення  в їжі.

Мета: Ознайомити учнів із значенням продуктів харчування, вітамінів,
            білків, жирів, вуглеводів для росту і розвитку організму. Вчити дітей
            вибирати продукти для безпечного харчування, складати режим
            харчування; про хвороби до яких призводить нестача вітамінів; про
            небезпечність вживання недоброякісних продуктів.
 


Їжа – джерело тепла, енергії, росту і здоров'я. Для того, щоб вона виконувала покладені на неї завдання, необхідно щоб люди вживали якісні продукти харчування. Використання якісної їжі вбереже  вас від різноманітних хвороб, пов'язаних  з вживанням неякісної їжі, від харчових отруєнь і навіть від смертельних випадків. Про це ми з вами говорили на минулому уроці. А сьогодні ми із вами поговоримо про гігієну харчування, структуру харчових речовин в їжі та їх співвідношення.
-Діти, як ви гадаєте, що потрібно для нормального росту і розвитку дитячого організму?
                          ( думки дітей )
-Вірно, їжа. Але якщо ви кожного дня будете їсти цукерки, печиво. шоколад ви виростете здоровими і міцними? Ні! А що потрібно ще організму, точніше, що повинна містити їжа, щоб дитина нормально розвивалася? 
 -Так, для нормального росту і розвитку дитячого організму їжа повинна містити у собі білки, жири, вуглеводи, вітаміни, мінеральні речовини та воду.
Білки – основний пластичний матеріал, з якого організм будує свої клітини, тканини. При недостатньому надходженні білків спостерігається відставання маси і росту дитини, затримка розумового розвитку, знижується стійкість організмів дітей до інфекцій, підвищується схильність до респіраторних захворювань тощо. Негативно впливає на організм не тільки мала кількість білка, але й його надлишок при харчуванні. Це призводить до порушення роботи нирок, підвищує схильність до алергічних захворювань.
На повноцінні білки багаті продукти тваринного походження: м”ясо, яйця, молоко, сир. З рослинних продуктів білки містяться у пшениці, бобових культурах, крупах, картоплі.
Важливе значення в харчуванні дітей мають жири. Вони забезпечують енергетичні витрати, сприяють кращому засвоєнню білків, вітамінів. Недостатня кількість жиру негативно впливає на стан організму: уповільнюється ріст і розвиток, зменшується опір інфекціям, з’являються запальні зміни на шкірі тощо.
Повноцінними є жири молока та молочних продуктів: вершки, сметана, вершкове масло, сири; а також рослинні масла.
До основних харчових речовин належать також вуглеводи.
При недостатньому надходженні вуглеводів з їжею порушується засвоєння інших харчових речовин (білків та жирів), погіршується травлення. Надлишок також шкідливо впливає на стан організму, виникає прискорене утворення жиру, знижується опір до захворювань, з’являються алергічні реакції.
Джерелами вуглеводів є головним чином продукти рослинного походження – хліб, крупи, картопля, цукор, овочі, фрукти, ягоди. З продуктів тваринного походження вуглеводи містяться у молоці (молочний цукор).
Обов'язково в їжі дитини повинні бути мінеральні речовини, які входять до складу клітин і тканин. Вони потрібні дитині для правильного росту і розвитку кісткової, м'язової, кровотворної і нервової систем. Це такі як кальцій, магній, фосфор, солі натрію і калію.
Також до складу їжі дитини повинні входити і мікроелементи. До них належать цинк, мідь, марганець, кобальт, фтор, йод та інші. На мікроелементи багата печінка, яєчний жовток, овочі.
-А перед тим, як перейти до наступного елементу, який обов'язково повинен бути присутній у нашій їжі, я хочу загадати вам декілька загадок:
1.      Їхав пан, у воду впав, сам не замочився, а води побільшало.
                                                 (Дощ)
2.      Я вода і на воді плаваю.
                                                 (Крига)
3.      Надворі горою, а в хаті водою.
                                                 (Сніг)
- як ви гадаєте, про що ми зараз будемо говорити? Дійсно, про воду. Вода відіграє важливу роль в організмі дитини.
         - як ви гадаєте, яка роль води в організмі людини?
(Вода потрібна для того, щоб не було обезвоження організму)

        Правильно. А ще всі процеси обміну речовин, що проходять в організмі, можливі тільки при участі води, завдяки розчиненню в ній багатьох хімічних сполук. Вода необхідна для видалення кінцевих продуктів обміну.
А тепер давайте пригадаємо, що ще необхідне для організму в їжі ми забули?
(Вітаміни, вони дуже важливі для життя людини).
Добре. Отже слово “вітаміни” походить від латинського слова “віта” – “життя”. Назва ця не випадкова. Якщо вітамінів не вистачає, людина тяжко хворіє.
Отже, треба знати, в яких продуктах є необхідні вітаміни.
        Але які вітаміни ви знаєте?
(Вітамін А, С, В, Д, та інші)
Добре, давайте з вами згадаємо  для чого вони потрібні і в яких продуктах вони знаходяться.
        Вітамін А сприяє росту, він дуже потрібен для нормального зору. Його багато у маслі, сирі, яйцях, печінці, моркві, помідорах, зеленій цибулі.
Вітамін В необхідні для розумової і фізичної праці. Містяться у гречаній та вівсяній крупах, у горосі, печінці, м’ясі, яйцях.
Вітамін С підвищує протидію організму до захворювань, сприяє росту. Є в овочах (капусті, помідорах, цибулі, картоплі), а найбільше – у ягодах смородини, у плодах шипшини.
Вітамін Д зміцнює кістки. Міститься у яйцях, печінці, молочних продуктах, риб'ячому жирі. Цей вітамін ще людина отримує і з власної шкіри, у якій він утворюється під дією сонячних променів.
- Ви повинні зрозуміти, що правильне харчування оберігає людину від хвороб, а неправильне –  спричиняє хвороби.
При вживанні неякісних продуктів харчування можуть розповсюджуватися такі захворювання, як: харчові отруєння, дизентирія, сальмонельоз. Сьогодні ми із вами поговоримо про авітаміноз.
Авітаміноз – це захворювання, яке розвивається внаслідок різької недостатності вітамінів у організмі.
До чого ж призводить нестача вітамінів?
А – проблеми із зіром, морщини, вугрі, шелушіння шкіри, ламкість нігтів та волосся. Міститься у моркві, буряку, томатах.
В -  швидка втома, хвороби серця, неврити. Міститься у отрубях, посному мясі, яйцях, печинці
С – порушується ріст кісток, судини становляться слабкими, в організмі посідають важкі метали та пестициди.
Д – деформація кісток та рахіт. Міститься у молочних продуктах та рибному жиру. 
 Для контролю за якістю продуктів у кожній державі є спеціальні служби. В магазинах, на ринках та на спеціально обладнаних торгівельних майданчиках усі продукти мають сертифікати, що засвідчують якість. Але купуючи будь-що на вулиці, ми діємо на власний ризик.
Які ж продукти можуть стати причиною харчових отруєнь? Найчастіше таке трапляється, коли вживають:
¨         Продукти, термін реалізації яких минув.
¨         Продукти, уражені гниллю і пліснявою.
¨         Продукти, куплені на стихійних ринках.
¨         Продукти з пошкодженою упаковкою.
¨         Продукти, які зберігалися не так, як зазначено на упаковці.
¨         Незнайомі гриби, ягоди.
¨         Продукти, у яких містяться заборонені домішки.
¨         Консерви зі здутими кришками чи помутнілим вмістом.
¨         Алкогольні напої.
¨         Ліки та лікарські препарати (навіть вітаміни!!!), вжиті без рекомендацій лікаря чи в надмірних кількостях.
Найтяжчі харчові отруєння спричиняються отруйними грибами. Смертельно небезпечними також можуть бути старі або зіпсовані гриби і гриби, що змінили свої властивості й стали отруйними. Останніх, через забруднення навколишнього середовища, дедалі більше з'являється в наших лісах. Тому в місцях значних забруднень (біля залізниць, автотрас, заводів, електростанцій) збирати гриби дуже небезпечно.
Запам'ятай!
¨        За перших ознак харчового отруєння треба звернутися до лікаря або викликати швидку допомогу;
¨        Якщо є підозра, що отруєння викликали гриби, негайно викликай швидку допомогу – кожна хвилина дорога;
¨        До прибуття лікарів бажано промити хворому шлунок, а потім дати води або несолодкого чаю.

 Термінологічний словник

Їжа – джерело тепла, енергії, росту і здоров’я.
Жири – забезпечують енергетичні витрати, сприяють кращому засвоєнню білків, вітамінів.
Білки – основний пластичний матеріал з якого організм будує свої клітини, тканини.
Вуглеводи – головне джерело енергії, сприяють нормальному перетравленню та засвоєнню жирів і білків.
Мінеральні речовини – входять до складу клітин і тканин, потрібні для правильного росту і розвитку кісткової, м’язової, кровотворної, та нервової систем.
Мікроелементи - речовини, що містяться в організмі в малих кількостях, але необхідні для його життєдіяльності.
Вітаміни – низькомолекулярні органічні сполуки з високою біологічною активністю, які або зовсім не синтезуються в організмі, або синтезуються у недостатніх кількостях і повинні надходити з їжею.
Авітаміноз – повна відсутність вітамінних ресурсів організму.
Гіповітаміноз – зниження забезпеченості тим чи іншим вітаміном.
Гіпервітаміноз – введення в організм надлишку вітамінів може призвести до серйозних патологічних розладів.
Сучасні консерванти – це складні хімічні сполуки, які пригнічують розвиток бактерій у продуктах, що довго зберігаються.
Вода – розчинник хімічних сполук. Необхідна для видалення кінцевих продуктів обміну.

Немає коментарів:

Дописати коментар