Гриби - це дарунок лісу, але водночас вони є небезпечним
продуктом харчування, який може привести до отруєння, а іноді й смерті.
Отруєння організму викликають токсини, алкалоїди та сполучення важких металів,
які містяться в грибах.
Основні причини отруєнь:
· вживання отруйних грибів;
·
неправильне
приготування умовно їстівних грибів;
·
вживання
старих або зіпсованих їстівних грибів;
·
вживання
грибів, що мають двійників або змінилися внаслідок мутації (навіть білі гриби і
підберезники мають своїх небезпечних двійників).
Симптоми
отруєння: нудота,
блювання, біль у животі, посилене потовиділення, зниження артеріального тиску,
судоми, мимовільне сечовиділення, проноси, розвинення симптомів серцево-судинної недостатності.
Перша
допомога при отруєнні грибами.
Отруєння грибами дуже важко піддається
лікуванню.
Первинні ознаки отруєння (нудота, блювота,
біль у животі, пронос) - з’являються через 1-4 години після вживання грибів, в
залежності від виду гриба, віку та стану здоров’я потерпілого, кількості
з’їдених грибів. Біль та нападки нудоти повторюються декілька разів через 6-48
годин, а смерть настає через 5-10 днів після отруєння.
1. Викличте “Швидку медичну допомогу”.
2. Одночасно, не очікуючи її прибуття, негайно
промийте шлунок: випийте 5-6 склянок кип’яченої води або блідо-рожевого розчину
марганцівки; нажміть пальцями на корінь язика, щоб викликати блювоту; коли промивні води стануть чистими, прийміть
активоване вугілля (4-5 пігулок).
3. Після надання первинної допомоги: дайте
випити потерпілому міцний чай, каву, або злегка підсолену воду, відновіть тим
самим водно-сольовий баланс; покладіть на живіт і до ніг потерпілого
грілки для полегшення його стану.
4. З’ясуйте, хто вживав разом із постраждалим
гриби, проведіть профілактичні заходи.
Забороняється:
Вживати
будь-які ліки та їжу, а надто ж
алкогольні напої, молоко, - це може прискорити всмоктування токсинів
грибів у кишечнику. Займатися будь-якими іншими видами самолікування.
Обговорення з учнями
висловлювань. Хай вони пояснять, чому не
можна довіряти таким тлумаченням. Організуйте роботу в малих групах, роздайте
кожній групі по картці з одним висловлюванням і попросіть їх
підготувати виступ, обговоривши кожний.
1.“Усі їстівні гриби мають
приємний смак”.
2.“Отруйні гриби мають
неприємний запах, а їстівні -приємний”.
3.“Усі гриби в молодому віці
їстівні”.
4.“Личинки комах, черви й
равлики не чіпають отруйних грибів”.
5.“Опущена у відвар грибів
срібна ложка або срібна монета чорніє, якщо в каструлі є отруйні гриби”.
6.“Цибуля або часник стають
бурими, якщо варити їх разом з грибами, серед яких є отруйні”.
7.“Отрута з грибів видаляється
після кип’ятіння протягом кількох годин”.
8.“Сушка, засолювання, маринування, теплова
кулінарна обробка знешкоджують отруту в грибах”
Немає коментарів:
Дописати коментар