четвер, 17 листопада 2016 р.

Профілактика дитячого травматизму (батьківські збори)



В Україні нещасні випадки посідають третє місце серед основних причин 
смерті. У країні щороку зазнають ушкодження здоров'я приблизно   
2 млн. людей, смертельно травмується більше 70 тис. осіб, або близько 
200 осіб щодня, що майже удвічі перевищує аналогічні показники 
у розвинених країнах світу. Близько 99 відсотків усіх померлих від нещасних 
випадків загинуло у побуті. За останні п'ять років від нещасних випадків   
невиробничого характеру в Україні загинуло 363 745 осіб, 
з них – 9 488 дітей віком до 14 років.
Методичні  рекомендації  та  поради
щодо  попередження  дитячого  травматизму
    Термін “травма” в перекладі з латині - тілесне пошкодження при поранені. Пошкодження, які повторювались у певній групі населення називається травматизмом. Під дитячим травматизмом слід розуміти сукупність раптово виниклих ушкоджень серед дітей різного віку. Травми серед дітей на жаль зустрічаються досить часто. Дитячий травматизм має багато характерних особливостей.

    У дітей від 3 до 12 років з’являються нові інтереси, формується своє “я”. Допитливість з відсутністю необхідного життєвого досвіду і навичок, невміння реально оцінити небезпеку, прагнення швидко все зробити теж нерідко призводить до нещасних випадків.
    Підлітки  у своїх поступках стараються наслідувати старших, стараються звершувати героїчні вчинки, які б свідчили про їх хоробрість, і при цьому не вміючи правильно оцінити свої вчинки часто стають на хибний шлях. Щоб довести свою сміливість і самовпевненість, перед іншими, підлітки не задумуючись над наслідками часто переходять вулицю у небезпечних місцях, чіпляються за машини, вилазять на пожежні драбини на дахи високих будинків не думаючи про наслідки
        Травматизм поділяють на: побутовий, транспортний, шкільний і спортивний.
    Саме частіше зустрічається побутовий травматизм.
    Побутовий травматизм - це ушкодження, які діти отримали вдома у квартирі  у дворі чи саду. Ушкодження при цьому найрізноманітніші, але самі небезпечні з них це опіки полум’ям, хімічними речовинами і падіння з висоти.
    Причини побутового травматизму різноманітні, але найчастіше з них це недостатній догляд батьків. Такі здавалося б на перший погляд дрібниці, як залишені у доступному для малят місці голки, цвяхи, леза бритв, стають причиною травм, а іноді і смерті. Це ж саме стосується і газових плит, оголених проводів електромережі, відчинених вікон, сходів і за свою необережність батьки іноді дуже дорого розплачуються.
    Принципи запобігання побутового травматизму  різноманітні, але головною і надійною з них є постійна турбота дорослих про безпеку дітей вдома. Старші систематично повинні виховувати в дітях обачливість і обережність. Особливо при поводженні з вогнем і небезпечними приладами. Потрібно застерігати дітей від пустощів на балконах, драбинах, деревах. Разом з тим батьки ні в якому разі не повинні забороняти дітям гратися в рухливі ігри, сковувати їх безперервними заборонами та обмеженнями все потрібно робити помірковано, щоб не образити і не принизити дитину. 
   Найтяжчим, з найбільшим процентом смертності є травми від автомашин, автобусів, тролейбусів, поїздів та інших видів транспорту. І знову ж таки головними причинами є бездоглядність дітей на вулиці, коли ідуть до школи чи з неї, а також у години дозвілля, а призводять до цього незнання дітьми правил вуличного руху, порушення правил користування транспортом.
   Надзвичайно небезпечно кататись дітям на велосипедах, мопедах, моторолерах, скутерах якщо вони не склали відповідних екзаменів на право водіння. Дорослим ні на мить не можна забувати, що діти схильні наслідувати їх.
   Якщо дитина бачить що старші порушують правила вуличного руху, легковажно ставлять до рекомендації, то від дитини марно вимагати чогось іншого, бо дитина перш за все бере приклад з дорослих.  
     Безумовно спільне прагнення школи, батьків та оточуючих для 
забезпечення безпеки життя дітей дає свої позитивні результати. Але 
потрібно цю роботу проводити систематично, а не періодично.
    Щодо зимових канікул: щоб  попередити травматизм дітей потрібно 
забезпечити їм цікаве дозвілля. Це не означає, що потрібно вести дітей на 
всі можливі заходи, які будуть відбуватися під час канікул. Цікавим для 
дитини може бути і спільне з батьками захоплення, і перегляд та 
обговорення цікавого фільму; виготовлення прикрас та сюрпризів до 
новорічних свят і т.д.
    Саме основне правило: дитина повинна відчувати любов та увагу 
оточуючих, бути під пильним(але не набридливим) контролем!

Немає коментарів:

Дописати коментар