суботу, 5 листопада 2016 р.

Громадський транспорт



Мета: пригадати про громадський транспорт, обговорити правила посадки та висадки, згадати, як правильно переходити дорогу після висадки та про небезпеки на зупинках

Маршрутні транспортні засоби це автобуси,  тролейбуси та трамваї,  що рухаються за встановленими  маршрутами  і  мають визначені зупинки. (Далі – транспорт).

Для посадки і висадки використовуються  зупинки – спеціально обладнані площадки, які позначають відповідними дорожніми знаками.  Посадкова площадка може бути виконана як конструктивний елемент дороги у вигляді острівця, що піднімається над проїжджою частиною і обмеженого бортовим каменем, або позначеного знаками та розміткою.  Там, де їх нема, очікувати транспорт необхідно на тротуарі або узбіччі.
      Вихід на проїжджу частину осіб, що очікують прибуття маршрутних транспортних засобів, небезпечний для них самих, створює перешкоди для водіїв, викликаючи в них  напруженість особливо при інтенсивному русі в години пік або при недостатній  освітленості.  У таких умовах знаходження нетерплячих пасажирів на проїжджій частині необхідно кваліфікувати як серйозне порушення Правил.

 Посадка та висадка пасажирів.          
Пішоходи, що чекають на транспорт, повинні дотримуватися черги і робити  посадку лише при повній зупинці транспорту.  Входити, у салони автобусів, тролейбусів і трамваїв  бажано через задні двері, виходити — через передню. Не треба стояти або зупинятися у дверях, тому що це заважає своєчасній посадці і висадці пасажирів, затримує  графік руху транспорту. Забороняється перешкоджати закриттю дверей.  Порушення цих правил може привести до нещасних випадків.
У трамваї із трьома дверима посадка може здійснюватись  через середні двері. Якщо трамвайна колія знаходиться посеред вулиці, то при виході з трамвая на проїжджу частину пасажири зобов'язані подивитися праворуч і, переконавшись у безпеці ( всі автомобілі зупинилися), йти до тротуару. Так само треба підходити до трамвая, щоб не потрапити під автомобіль, що проходить поруч.   
     Спроба пасажира вискочити з транспорту під час руху до його повної зупинки або сісти в нього після початку руху завжди небезпечна через можливість падіння, травмування, а також, попадання під колеса автомобілів, що їдуть поряд. Неприпустимо  перешкоджати закриттю дверей, тому що при цьому двері, що автоматично закриваються, можуть затиснути ногу або руку людини,  її одяг або речі, а водій, що отримав сигнал про їхнє закриття, почне рух.  Це загрожує важкою травмою.  Тому по закінченню  посадки і початку закриття дверей пасажири, що не встигли  ввійти в салон, повинні відійти від транспортного засобу й очікувати прибуття наступного в безпечному місці. 
       Вихід з автобуса (тролейбуса, трамвая).  Першими  завжди виходять дорослі, приймаючи дитину, тому що вона може вирватися, поки дорослі  зайняті виходом, і вибігти  на проїжджу частину.  Крім того,  дитина, крокуючи по сходах, розрахованим на дорослого, може впасти.
 Особлива обережність при виході з автобуса повинна бути при закінченні  висадки.  Спостерігаючи за висадкою пасажирів у дзеркало заднього виду, водій може не помітити на сходинках дитини, коли  дорослий вийшов першим за дитину, закриє двері і зрушить з місця.  Тому треба виходити, не останнім, узяти дитину на руки або попередити водія перед виходом.

Перехід дороги після висадки з транспорту.  
Небезпека зупинки маршрутного транспорту полягає у тому, що тут з'єднуються воєдино два несприятливих чинники: стан поспіху у багатьох пішоходів (з автобуса або на автобус) і ділянка дороги, з обмеженим оглядом через автобус ( трамвай, тролейбус), що стоїть.
Небезпека зупинки маршрутного транспорту в тому, що тут з'єднуються воєдино два несприятливих чинники: стан поспіху у багатьох пішоходів (з автобуса або на автобус) і ділянка дороги, з обмеженим оглядом через автобус, що стоїть.  Пасажири, виходячи з транспорту, намагаються як найшвидше перейти на інший бік вулиці, особливо, якщо проїжджа частина неширока. Транспорт (автобус, тролейбус, трамвай) заважає водіям інших автомобілів вчасно помітити пішоходів. Останні виходять або вибігають із-за громадського транспорту і теж не встигають зреагувати на автомобіль,  який для них раптово зявився на дорозі.
Тому треба утриматись від  вибігу із-за стоячого транспорту з будь-якого боку. При значному транспортному потоці не виправдовує себе стара істина: обходь автобус ззаду, а трамвай – спереду. Обходити автобус позаду теж не можна.  Можна лише сказати, що позаду безпечніше. Обходити  будь який транспорт  відразу після висадки з нього небезпечно, оскільки  він закриває для огляду (тобто роблять зовсім невидимою) досить велику зону проїжджої частини. Потрібно відійти подалі від будь-якого предмета ( громадського транспорту), що заважає  оглянути обидва боки вулиці, і, лише зясувавши, що небезпеки немає, переходити дорогу. Така поведінка на дорозі має стати для кожного звичкою. 
В усіх випадках, коли пішохід має намір переходити проїжджу частину, робити це треба обачно.  Згадайте, що Правила забороняють виходити з-за  великих вантажних автомобілів (особливо фургонів і автобусів) або якої-небудь іншої перешкоди, не переконавшись у відсутності автомобілів, що наближаються.  Навички спостережливості під час переходу дороги особливо важливо прищеплювати дітям, привчаючи їх до необхідності щораз уважно подивитися не лише перед собою, але і по боках.
До чинників, що можуть відвернути увагу пішохода і створити небезпеку не помітити автомобіль, що наближається до  зупинки маршрутного  транспорту можна віднести:
-автобус, тролейбус, трамвай, на які пішохід прагне встигнути, і які знаходяться на протилежному боці вулиці. Фіксуючи погляд на транспорті, до якого пішохід рухається, він може не помітити автомобіль, що наближається до нього;
- рідний будинок, школа, магазин, рідні, знайомі, приятелі тощо, до яких рухається пішохід через вулицю;
- друзі, що йдуть трохи попереду групою і обмежують оглядовість для того, хто йде позаду. Пішохід, що йде позаду з відставанням від основної групи може не помітити початку руху машин.
- співрозмовник, що йде поруч;
- автомобіль, що наближається справа або зліва. Спостерігаючи за одним автомобілем, пішохід може не звернути уваги, не помітити інший, що наближається з протилежного  боку.

Особливості посадки та висадки з трамваю, зупинка якого  знаходиться  посеред  вулиці.
      Треба розглянути ситуації, коли трамвайні колії прокладені  посередині проїжджої частини або біля одного з її країв. При цьому інтенсивний рух автомобілів і недостатня ширина проїжджої частини не дозволяють розмістити посадкову площадку біля трамвайних рейок. Безпека пасажирів може бути забезпечена якщо пасажири знаходяться поза проїжджою частиною і до зупинки вагона попутного напрямку залишаються на тротуарі. Коли ж  трамвай зупиниться, водії повинні дати дорогу пасажирам, що йдуть до вагона або від нього.
     Очікувати трамвай, колії якого прокладені посередині проїжджої  частини, необхідно на тротуарі, якщо біля колії не улаштована посадкова площадка яка може бути позначена розміткою.
Переходити проїжджу частину можна після зупинки трамваїв. Після висадки з трамвая при відсутності посадкової площадки треба негайно перейти на тротуар. Посадка, так само як і висадка, із будь-якого транспорту  дозволена лише після повної його зупинки.    
     Перевага в русі пішоходів, які направляються для посадки в трамвай, що стоїть на зупинці або від трамвая до тротуару, перед автомобілями зберігається на період нерухомого стану трамваю. Воно діє на ділянці, рівній довжині посадочного майданчику, а за його  відсутністю - довжині трамваю. При наявності посадочного майданчика водій зобов'язаний дати можливість пасажирам, що вийшли з трамвая, перейти проїжджу частину від посадкової площадки до тротуару. При цьому не має значення, чи розташовується трамвайні колії відособлено або на одному рівні з проїжджою частиною, та чи розташовується зупинка у зоні перехрестя або на перегоні. При виході на проїжджу частину і відсутності посадкової площадки пасажири повинні негайно залишити  проїжджу частину, пройшовши найкоротшим шляхом на найближчий тротуар або узбіччя. І хоча у них переважне право на рух перед автомобілями, пасажири повинні пересвідчитися, що автомобілі стоять, і водії їх пропускають.  

   Небезпеки, що виникають на зупинках.
Потрібно пам'ятати про те, що люди, що знаходяться на  автобусній зупинці, можуть поводитися вкрай необережно: вони перебігають дорогу в безпосередній близькості перед автомобілями, що рухаються; очікують автобуси на проїжджій частині; посадка в автобус, особливо в години “пік”, нагадує штурм; на пасажирів, що спізнюються на роботу, не діють ні тривалі дзвінки, що попереджають про закриття дверей, ні попередження водіїв про припинення посадки.
 Усе це значно ускладнюється в зимовий період. Під'їзди до автобусних зупинок “розкатані” колесами гальмуючих автобусів до дзеркального стану, а спроба гальмування для зупинки викликає бічне ковзання автобуса і його знесення до бордюру,  де очікують посадки пасажири. Так виникає небезпека наїзду на людей, що очікують автобус на проїжджої частині.
Особлива небезпека для пішоходів може бути через помилкові дії водіїв, що починають рух від автобусної зупинки. Інколи водій на початку руху, коли швидкість ще невелика, відволікається від керування:: видає квитки, розмовляє з пасажирами, а в цей час хтось із пішоходів, не помітивши початку руху автобуса, починає перехід дороги перед ним. У результаті чого автобус, що набирає швидкість, наїжджає на необережного пішохода. Частіше за все ним виявляється дитина.
Значна частина подій на автобусних зупинках відбувається через несвоєчасне відкриття і закриття дверей автобуса. Пасажир, що стоїть біля відчинених дверей може випасти з транспорту на дорогу. Якщо пасажир випадає з передніх або середніх дверей, він опиняється під задніми колесами автобуса. Тому пасажир, що знаходиться біля дверей, має бути особливо уважним.

Перехід дороги з трамвайними коліями.
Як зазначалося вище, при малому  інтервалі між бортами автомобілів у випадку коли пішохід біжить, то можливість уникнути наїзду практично неможливо. Аналогічне положення може виникнути, якщо пішохід перетинає рейки  у безпосередній близькості перед трамваєм і виявляється на смузі руху автомобіля, що йде поруч із трамваєм. Щоб уникнути подібного нещасного випадку (який може відбутися і на пішохідному переході), пішоходам варто уникати намагатися переходити дорогу перед трамваєм, що наближається.

Немає коментарів:

Дописати коментар