четвер, 1 вересня 2016 р.

Перший урок 2016-2017 н.р.




«МОЯ НАЙКРАЩА В СВІТІ СТОРОНА,
ЧАРІВНА, НЕПОВТОРНА, УКРАЇНО!»
Мета:
·        Виховувати почуття любові до рідного краю – України, її державних та народних символів, традицій;
·        Сприяти вихованню поваги до історії своєї  Батьківщини, сприяти вихованню творчої особистості;
·        Закріпити знання учнів про історію, символи та побут України;
·        Розвивати культуру поведінки, культуру мовлення.
Форма проведення:  виховна година-гра, конкурси.

Обладнання: мультимедійні  засоби,  світлини, картки із завданнями.

Хід уроку

Вчитель. Україна наша рідна країна. Це та земля, де ми народилися і живемо, де живуть наші батьки, де жили наші пращури. Старовинна легенда розповідає, що на світанку нашої Землі Бог оглядав творіння рук своїх, і, втомившись, вирішив перепочити.
Земля, на яку зійшов Бог з ангелами, була вельми багатою на сонце, звірів та пташок. А найбільше сподобалися Богові люди того краю. До якої хати не заходив він зі своїми супутниками, - всюди їх зустрічали хлібом та сіллю. Так сподобалася Богові та місцина, що він став часто сюди навідуватися зі словами: рушаймо у край!
Кажуть, що з того і пішла назва нашої держави «Україна».

Пісня ___________________________________________________________

Дорогі діти! Сьогодні ми з вами почуємо все найцікавіше про нашу найкращу Україну. А ще переконаємося, що Україні є чим гордитися перед світом.

Учень.
Мій край чудовий – Україна!
Тут народились ти і я.
Тут над ставком верба й калина,
Чарівна пісня солов'я.
Все найдорожче в цілім світі,
Бо тут почався наш політ.
Цвітуть волошки сині в житі,
Звідсіль ведуть дороги в світ.
І найдорожча рідна мова – Джерельцем радісно дзвенить.
І мила пісня колискова,
Чумацький шлях кудись зорить.
Усе найкраще і єдине,
І радощі усі, й жалі… Мій рідний краю, Україно!
Найкраще місце на землі!

Вчитель. Запрошуємо до слова наших істориків.

Учень. Київська Русь у період свого розквіту була найбільшою державою в Європі. Володіння князів київських простягалися від Карпатських гір на заході до річки Волги – на сході, від Ладозького озера – на півночі до Чорного моря – на півдні. Територія держави становила близько 800 квадратних кілометрів, а кількість населення сягала 10 млн. людей.

Учень. Найдавніша відома ученим мапа, а також найстародавніше поселення «людини розумної» знайдені саме в Україні у Рівненській області. Їм близько 14-15 тисяч років. Мапу вибито на кістці мамонта.

Учень. Велика княгиня Київська Ольга була дружиною князя Ігоря. З 945
до 964 року вона одноосібно правила країною, територія якої була найбільшою в Європі. Саме Ольгу називають «наймудрішою серед усіх людей». Православна церква визнала її святою.

Учень. Автор першої в світі Конституції українець Пилип Орлик. 5 квітня 1710 року його обрали гетьманом запорізького війська. У цей же день він оголосив «Конституцію прав і свобод війська запорізького». У США Конституцію прийняли в 1787 році, у Франції та Польщі тільки в 1791 році.

Учень. Найдавніша з книг, надрукована на території України кириличним шрифтом – це «Апостол», виданий15 лютого 1574 року у Львові Іваном Федоровим.

Учень.   Населення   України   відноситься   до   найбільш   освіченого.
Кількість людей з вищою освітою на душу населення вища, ніж середньоєвропейський рівень. Україна займає 4 місце у світі за кількістю громадян з вищою освітою.

Учень.
Я люблю кожну квіточку в полі
І  струмок, що до річки біжить.
І  високі, до неба, тополі,
Й чисту-чисту небесну блакить.
І у синьому небі лелеки,
Й  журавлину осінню печаль.
Й   споришеві стежки, що далеко Розійшлись по землі в синю даль.
У маленькі свої долоньки Я промінчики сонця ловлю.
Україну мою, рідну неньку,
Я усім своїм серцем люблю.

Вчитель. А зараз до вашої уваги повідомлення географів.

Учень. Саме в Україні знаходиться географічний центр Європи. Він розташований в селі Ділове Рахівського району, що на Прикарпатті. У 1887
році спеціальним апаратом був визначений центр Європи. На спеціальній стелі написано: «Постійне, точне, вічне місце». Знак, який пережив дві світові війни і дійшов до наших часів виглядів досить скромно, тому в 1997р. він був доповнений стелою заввишки 7,2 метра, що символізує чотири сторони світу.

Учень. А от географічний центр України розташований зовсім недалеко від Новоукраїнки у селищі Добровеличківка. За легендою, назва цього населеного пункту походить від імені коваля Величка, який колись оселився на березі річки Добра. Цей чоловік лагодив чумацькі вози в степу, підковував коней, а згодом заснував поселення.

Учень.  Найдовша  печера  України  носить  назву  «Оптимістична»  і
знаходиться на Поділлі. Це гіпсова печера на глибині 20 метрів протяжністю
216 кілометрів. Ця печера найдовша у світі.

Учень. В Україні найбільший запас марганцевої руди у світі і близько
11% усіх покладів планети. Ще у нас немало залізної руди – 7% світового запасу.

Учень. Як ви думаєте в Україні є пустеля? Виявляється є. Це Олешківські піски – природне диво України та найбільша пустеля Європи, що знаходиться на Херсонщині. Ще якихось три - чотири сотні років тому на стеблах зелених трав тут гойдалась тиша і природний спокій… Росли тут і ліси з буйним різнотрав'ям. Куди ж зникло зелене диво і звідки тут велетенська пустеля?

Учень. Виявляється, що винуватець всього барон Фальц-Фейн, саме той, що заснував заповідник Асканію-Нову.
У 18-19 столітті сюди масово стали завозити овець. Кажуть одному тільки барону належало стадо до мільйона голів. Вівці знищили рослинність, решта зробили пожежі, вітрова ерозія та вирубування лісів. Було вирубано близько
5000 гектарів лісу.

Учень. Унікальність цих пісків в тому, що вони рухомі, і коли ще не було навколо лісових насаджень, вони завдавали шкоди мешканцям навколишніх сіл. І тоді люди важкою працею за допомогою волів і дерев'яних плугів засадили більше 100 тисяч гектарів дерев. Тепер – це найбільший у світі рукотворний ліс.

Учень. Олешківські піски приховують багато скарбів. Це і черепки грецьких амфор античних часів, і залишки бронзового дзеркала та уламки скіфського кола, і бронзовий наконечник, і уламки глиняних козацьких курильних трубок.

Учень. Одна з легенд розповідає, що козаки проходили у пустелі випробування на витривалість. Сам Іван Сірко проходив таке випробування.
Перекази свідчать: «Отримав юнак від старих вчителів останнє і найскладніше завдання – знайти секрет безсмертя – місяць прожити у пустелі без харчів та води. Кілька днів Сірко йшов Олешками, та сонце перемагало. На шостий день закінчилася вода, йти далі не міг. Та раптом у мареві з'явилася вродлива дівчина, дала в руки якусь рослину і зникла. На світанку Сірко прийшов до
тями, у руці тримав якісь стебла та корінці. А сила раптом повернулась». Навіть сьогодні кожен може знайти у пустелі цю рослину. Це любка дволиста,
корінець  якої  з'їв  Сірко.  Людині,  щоб  вижити  у  царстві  пекельного  піску,
достатньо з'їсти бодай один корінець.

Учень. Сьогодні Олешківські піски це безкраї бархани, сипучий пісок,
жарке повітря. Є тут ще справжній український оазис посеред справжньої української пустелі. Крім того, мало хто знає, що на глибині 300-400 метрів тут знаходиться прісне підземне озеро. До речі, вода у ньому дуже смачна.

Учень. Влітку пісок тут нагрівається до 75 градусів. З тварин тут можна зустріти вовка, зайців, вужів. А ще в Олешківській пустелі живе небезпечний для людини павук – каракурт. Його отрута в 15 разів сильніша за отруту гримучої змії. Однак каракурт на людей сам не нападає.

Учень.
Моя Україна – це пісенька мами,
Розлогі лани колосяться хлібами,
Вишневі садочки, лелеки на хаті,
Купають ставочки хмарки пелехаті.
Моя Україна – то мамина ласка,
Червона калина, бабусина казка.
Це соняхи в цвіті, горобчиків зграя-
Я кращої в світі країни не знаю.

Вчитель. Запрошую до слова групу народознавців.

Учень. Найстарішим деревом в Україні вважається 1350-річний дуб в урочищі Юзефін Рівненської області. Дерево має в обхваті 8,5 метра.
Неподалік ростуть трохи тонші дуби, віком по 500-600 років. Найстаріше дерево занесене до Книги рекордів України. У висоту воно сягає 20 метрів.

Учень.: А от український духовний інструмент трембіта найдовший музичний інструмент у світі. Мелодію трембіти чути на відстані 10 кілометрів.
Для гуцульських вівчарів це і годинник, і своєрідний телефон, і навіть барометр. За звучанням трембіти досвідчений чабан міг визначити, якої очікувати погоди.Особливо добре інструмент відчуває дощ та грозу. Товщина стінок трембіти всього декілька міліметрів, тож навіть при довжині у три метри, її вага не перевищує півтора кілограми.

Учень. На сьогоднішній день налічується 1384 пам'ятники Тарасу Шевченку у світі: 1256 в Україні та 128 за кордоном – у 35-ти державах.

Учень. На конкурсі краси мов у Парижі в 1934 році українська мова зайняла третє місце після французької та перської за такими критеріями як фонетика, лексика, фразеологія, структура речень. А за мелодійністю українська мова займає друге місце після італійської.

Вчитель: Про видатні досягнення України в технічній галузі розкаже група науковців.

Учень: Станція метро «Арсенальна» у Києві найглибша в Україні і довгий час була найглибшою у світі; вона знаходиться на глибині 105 метрів під землею.

Учень: Серед яскравих досягнень українського літакобудування найбільший у світі літак АН-225 «Мрія», а також найпотужніший літак АН-
124 «Руслан». Довжина АН-225 – 84 метри, розмах крила – 88 метрів, висота -
18 метрів, швидкість – 850 кілометрів за годину. За всі роки експлуатації найбільший у світі літак встановив близько 250 світових рекордів з перевезення вантажів.

Учень: Південний машинобудівний завод, що у Дніпропетровську виробляє найекологічніші ракетоносії у світі. За їх допомогою у космос відправляють вантажі у рамках міжнародного проекту «Морський старт».
А ось іще один цікавий факт. З 2014 року залізничними коліями країни почали курсувати вітчизняні швидкісні електропотяги «Тарпан» (швидкість до
160 км/год).

Учень: Перший рамковий вулик винайдено в Україні у 1814 р. Петром Прокоповичем. Україна в останні роки впевнено зберігає місце в трійці світових лідерів з виробництва меду, а ще Україна – перша у світі з виробництва меду на душу населення.

Учень: А ось іще один цікавий факт. Набережну на Оболоні в Києві тепер прикрашає гігантський стометровий прапор. На початку червня 2014
року його намалювали місцеві жителі. Загальна площа прапора становить 1700
квадратних метрів.
Гра «Сходинки»
І тур. Сходинка «Державні символи України».
1.     Україна – це споконвіку земля…
!А) хліборобів;
Б) гончарів;
В) мандрівників.
2.     Державний прапор України..
А) зелено-червоний;
!Б) жовто-блакитний;
В)  червоно-чорний.
3.     Головними державними символами України є..
А) прапор, герб  та  історія;
!Б) прапор, герб та  гімн;
В) герб  та гімн.
4.     Державним гімном України є пісня:
!А) «Ще не вмерла України ні слава, ні воля…»;
Б) «Заповіт»;
В) «Каменярі».
5.     Державним гербом України є…
!А) тризуб;
Б) козак із мушкетом;
В) леопард.
6.     Чому прапор жовто-блакитний?
А) жовтий колір – мир, блакитний – злагода;
!Б)  жовтий –  пшеничний лан, блакитний – колір неба;
В)  жовтий – пшеничний лан,  блакитний – мир.
7.     Автором Державного гімна України є…
А)  Тарас Шевченко;
!Б) Павло Чубинський;
В) Микола Садовський.
ІІ тур. Сходинка «Народні символи»
1.     Назвіть рослину, яку вважають символом України. Підказка: нею прикрашають весільний хліб, вінок нареченої.
А)  барвінок;
!Б)  калина;
В) ромашка.
2.     Важко уявити собі українську землю без цього дерева. Підказка:  саме під цим деревом молоді освідчуватися одне одному. Назвіть це дерево.
А) береза;
Б)  калина;
!В) верба.
3.     Це дерево є символом дівочої краси. Письменники дуже часто порівнюють дівчину з цим деревом.
А) верба;
!Б) тополя;
В)  дуб.
4.     Застромлена під дах гілочка цього дерева служить оберегом. Назвіть це дерево.
А)  черешня;
!Б)  вишня;
В)  абрикос.
5.     Назвіть народний оберіг українців, яким перев’язували старостів, на якому подавали хліб-сіль.
А)  вербова дощечка;
!Б)  рушник;
В)  вишиванка.
6.     Ця річ є частиною українського національного костюма, а також він є , за повір’ям,   оберегом від будь-якого лиха.
А) хустка;
Б)  рушник;
!В)  вінок.
7.     Його ставили на покуті в урочисті дні, а прикрашали волошками та маком.
А)  коровай;
!Б)  сніп;
В)  вінок.
ІІІ тур. Сходинка «Народне мистецтво»
1.     В народі кажуть, що у світі доти пануватиме любов, допоки люди писатимуть…
А)  картини;
!Б)  писанки;
В)  вірші.
2.     Вони виготовляються зі шматків тканини, із соломи та ниток, не мають обличчя – і є дуже сильним оберегом.
А)  скрині;
Б)   капелюх;
!В)   мотанка.
3.     Використовуючи пензель, можна на такому виробі намалювати візерунки. Матеріал, з якого роблять ці вироби,- глина. Назвіть вид мистецтва.
А)  різьбярство;
Б)   малярство;
!В)  гончарство.
4.     Кажуть, що Бог саме цей дар подарував дівчині-Україні.
А)  вміння торгувати;
!Б)  пісня;
В)  мода.
5.     Зародилося це мистецтво у селі Петриківка.
А)  ткацтво;
!Б)   розпис;
В)   різьблення.
6.     Назва цього музичного інструмента лягла в основу назви давнього виду мистецтва.
!А)  кобза;
Б)  ліра;
 В)  скрипка.
7.     Носять ту красну одіж споконвіку в Україні усі люди.
!А)   вишиванка;
Б)  чоботи;
В)   віночок.

Учень:
Моя найкраща в світі сторона,
Чарівна, неповторна, Україно!
Для мене в цілім світі ти – одна
І рідна, й мила, дорога, єдина.
Ми всі малі пагінчики твої
Прийшли у світ, щоб в нім добро творити,
Хоч, може, й краще є на цій землі краї,
Та нам судилось в Україні жити.
Ми – патріоти, дочки і сини,
Для свого блага все в житті здолаєм!
Бо ти найкращий, краю мій ясний,
Вітчизну й Матір ми не вибираєм.
А просто любимо, бо ця земля свята,
Вона нас народила і зростила.
Вітчизною зовемо неспроста,
Бо нам вона дала і душу й крила.

Пісня ______________________________________________________________


 Матеріал взято з просторів Інтернету

Немає коментарів:

Дописати коментар