неділю, 25 вересня 2016 р.

Способи збереження власного здоров’я




      Мета: навчити учнів встановлювати особистий режим дня та його притримуватися; обирати вправи для ранкової гімнастики та виконувати їх;  вчити діяти під час виникнення травм.

  
 Режим дня - це виконання щоденно, бажано в один і той же час, певних видів діяльності: вставати о 6-й годині або 7-й годині, перед сніданком обов’язково виконати комплекс фізичних вправ, водних процедур. Для підтримки здоров» я необхідно ходити пішки із школи та до школи, на перервах максимальну кількість часу рухатися. Постійне чергування розумової і фізичної праці та відпочинку .На свіжому повітрі перебувати не менше ніж 3-4 години. Перед тим, як лягати спати ( в один і той же час),слід провітрити кімнату, а тривалість сну має бути 8 - 10 годин.
Особиста гігієна школяра передбачає: миття тіла водою із милом, розчісування волосся, чищення зубів перед першим прийомом їжі і після останнього, полоскання ротової порожнини після кожного прийому їжі; виконання фізичних вправ, що запобігають розвитку короткозорості, сприяють збереженню правильної постави, інтенсивний біг. Сучасна медицина пропонує нові  засоби, що допомагають підтримувати чистоту тіла і здоров’я.
Загартування - це система  заходів, що дозволяє за допомогою сонця, повітря, води підвищувати опір власного організму несприятливим зовнішнім впливам. Значна роль загартування у профілактиці простудних захворювань. Основні принципи загартування:
- регулярність;
- поступовість;
- індивідуальний підхід.
 Методи загартування : обтирання, обливання,  ванни, душі.
Перший і найефективніший засіб - це повітряні ванни, які корисно поєднувати з масажем,  гімнастикою. Повітряні ванни залежно від температури навколишнього повітря розподіляються : на холодні (від + 16 до +14), помірні (від +14 до +20) та теплові (+ 20 до +30). Влітку повітряні ванни приймають надворі, найчастіше вранці, у тих місцях, що захищені від прямих сонячних променів і різкого вітру.
Сонячні ванни. Багата ультрафіолетовими та інфрачервоними променями енергія сонця має  неабияке значення для росту і розвитку дітей,  зміцнення їх здоров’я і підвищення працездатності. Спочатку необхідно перебувати протягом кількох днів у тіні дерев, а потім з поступовим збільшенням  з 5-6 хвилин до 10 хвилин приймати ванни під прямими сонячними променями. Сонячні ванни можна поєднувати з іншими процедурами, наприклад, обливанням. Найбільш сприятливий час для загоряння:   на півдні - з 8-ої до 11-ї години, в середній смузі - з 10-ї до 12-ї години.
Водні процедури. Потрібно дотримуватися таких основних принципів: регулярність, поступовість, обережність, індивідуальний вибір процедур.
До найбільш простих, але спеціальних методів загартування належать вологі обтирання. Проводити процедуру краще вранці. Чим температура нижча, тим процедура коротша. 
 Фізичні вправи.
Фізичні вправи допомагають:
- витримувати  щоденне навантаження;
- не допускати ожиріння;
- опиратися хворобам;
- швидко одужувати після хвороб;
- отримувати задоволення від виконання фізичних вправ.

Запитання для учнів:
·        За допомогою яких вправ можна зробити сильними руки? ноги? спину?  Покажіть ці вправи.
·        Лікарі говорять, що краще вправи виконувати на свіжому повітрі.  Чому?
·        Чому кожна людина має навчитися плавати?
·        Що може допомогти стати витривалим?
·        Як можна загартовуватися?

Немає коментарів:

Дописати коментар