суботу, 17 вересня 2016 р.

Повторення правил дорожнього руху



Мета: узагальнити знання з  правил дорожнього руху

Питання1.   Як треба обходити трамвай, що стоїть?
Відповідь: Потрібно  зачекати,  поки  трамвай  поїде, а потім,  коли  оглядовість буде достатнью, можна рухатися,  щоб  не  потрапити  під  зустрічний  трамвай  (при  обході  трамвая  позаду зовсім не видно  зустрічного трамвая та автомобілів, що рухаються за ним).

Питання2.   Як  обходити автомобілі,  автобуси або тролейбуси,  що  стоять?
Відповідь: Автомобілі, автобуси або тролейбуси, що стоять, не варто  обходити ніяк: ні попереду, ні позаду.  Потрібно обов'язково знайти  пішохідний перехід,  підійти до нього і по ньому  перейти   вулицю.  Якщо поблизу пішохідного переходу нема, то варто  почекати,  коли автотранспорт відійде  від  зупинки  (вулиця  буде  добре видна в обидва боки), а потім переходити.
Питання3.  Як треба правильно обходити автобус на зупинці?
Відповідь:
           краще почекати, поки автобус поїде від зупинки подалі, коли ніщо не заважає огляду,
           або самому відійти  від місця, де щось заважає  огляду, і перейти  в безпечному місці, найкраще по пішохідному переходу
   — І В КРАЙНЬОМУ ВИПАДКУ, вирішивши переходити, обережно       обходити  позаду, пам’ятаючи, що це небезпечно, Обов’язково ЗУПИНИТИСЯ БІЛЯ КУТА  АВТОБУСА, ЩО СТОЇТЬ  Й ОГЛЯНУТИ ВУЛИЦЮ ВПРАВО І ВЛІВО.
Питання4.  Яке  місце небезпечніше для пішохода, у випадку переходу через дорогу: перехрестя  або зупинка?
Відповідь:   Небезпечно і там, і там, але на зупинці НЕБЕЗПЕЧНІШЕ! Кожний третій постраждалий учень  або підліток потрапляє під автомобіль на зупинці.  Головним чином це легковий  автомобіль.  Чому? НА ЗУПИНЦІ САМ АВТОБУС заважає  огляду дорожньої обстановки, по-друге  пішоходи часто самі поспішають: чи  до автобусу, або виходячи  з нього.
Питання5.  Які основні ситуації - “пастки” можуть підстерігати пішохода в зоні зупинки?
Відповідь:   Треба запам'ятати три основні “пастки”: — коли пішохід виходить за автобусу попереду і не помічає, що зліва наближається автомобіль: — коли пішохід виходить з автобуса позаду і не помічає, що автомобіль наближається праворуч, — коли пішохід біжить через дорогу до автобуса, не помічаючи автомобілів, що наближаються зліва або справа.
Питання6.  Як треба обходити автобус па зупинці: попереду або позаду?
Відповідь: Краще його взагалі не обходити — він сильно заважає  огляду.  Треба почекати, поки він від’їде  подалі.  Або — самому відійти від зупинки на більш безпечне місце, наприклад, до пішохідного переходу, якщо він є поблизу.  У крайньому випадку обходьте позаду, пам'ятаючи, що автобус заважає побачити небезпеку: зупинившись  і обережно виглянувши “що там за ... ”. НІЯКОГО ПОСПІХУ НЕ ПОВИННО БУТИ!
Питання 7.   На яких вулицях зупинки небезпечні більше всього?
Відповідь:  Вулиці з неширокою проїжджою частиною.  Тут пішохід, що обходить автобус, бачить, що до тротуару близько, “рукою подати”, і частіше вибігає із-за автобусу.
Питання 8.  Як позначаються зупинки транспорту?
Відповідь. Місце  для  очікування  транспорту  називається  зупинкою.  Зупинки позначаються  спеціальними  покажчиками,  на яких пишеться  назва зупинки,  найменування транспорту,  номера його маршрутів, а  іноді й інтервали руху.
Питання 9. Який  порядок  посадки і висадки з автобуса,  трамваю,  тролейбуса?
Відповідь. Висадка  і  посадка  пасажирів  в  автобус,  трамвай  і  тролейбус  відбуваються тільки при повній їх зупинці  і лише з боку  тротуару або узбіччя дороги.
Питання 10. Як треба обходити трамвай, що стоїть?
Відповідь. Потрібно  зачекати,  поки  трамвай  поїде, а потім,  коли  оглядовість буде достатньою, рухатися. Інакше можна потрапити  під  зустрічний  трамвай, тому що при  обході  трамвая  позаду зовсім не видно  зустрічного трамвая або автомобілів, що рухаються за ним.
Питання 11.  Як  обходити автомобілі,  автобуси або тролейбуси,  що  стоять?
Відповідь. Автомобілі, автобуси або тролейбуси, що стоять, не варто  обходити ні попереду, ні позаду. Н6еобхідно скористатися пішохідним переходом. Якщо поблизу пішохідного переходу нема, то варто  почекати,  коли транспорт відійде  від  зупинки, і вулицю  буде  добре видно в обидва боки, а потім переходити.
Питання 12.   У чому небезпека для пішохода, що йде через дорогу до автобуса?
Відповідь: Пішохід бачить лише автобус і не приділяє увагу навколишній обстановці. Тому  він може потрапити під інший автомобіль.
Питання 13. У чому небезпека для пішохода, що помітив на іншому боці вулиці рідних або приятелів, і хоче як найшвидше  до них підійти?
Відповідь: В цей момент діти бачать тільки один одного і не спостерігають за дорогою. Вони  можуть не помітити транспорт, що на них рухається.

Немає коментарів:

Дописати коментар